Λήμνος: Το μυστηριακό νησί του Ηφαίστου με τις αμμοθίνες


Λίγο οι πολλές ώρες που χρειάζονται για να φτάσει κανείς με το καράβι, λίγο οι αφηγήσεις των φαντάρων, που οι περισσότεροι μάλλον δεν μπόρεσαν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού, είναι πολλοί εκείνοι που δεν ξέρουν και πολλά για τη Λήμνο- και μάλλον οι εικόνες που ακολουθούν θα τους εκπλήξουν.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 


Όποιος όμως έχει επισκεφθεί το νησί, αφενός γνωρίζει πόσο αξίζει αυτό το πολύωρο ταξίδι- υπάρχει βέβαια και αεροπορική σύνδεση- αφετέρου έχει πολλά να διηγηθεί για τα απρόσμενα τοπία, τους φιλόξενους ανθρώπους και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της Λήμνου.

Το ηφαιστειογενές νησί είναι το όγδοο μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, ανάμεσα στη Σαμοθράκη, την Ίμβρο, τη Λέσβο και το Άγιο Όρος. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του Θόαντα, πρώτου βασιλιά του νησιού. Οι παλιοί Λημνιοί την αποκαλούν Κάστρο, που ήταν η παλαιότερη ονομασία της.

Το όνομα Λήμνος είναι πανάρχαιο- εντοπίζεται και στον Όμηρο – και, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι το νησί του Ηφαίστου, στον οποίο αποδίδεται και η ανάπτυξη της μεταλλουργίας από τους κατοίκους του.

Η κοσμοπολίτικη Μύρινα, η προϊστορική Πολιόχνη, η θρυλική Ηφαιστεία και το περίφημο Ιερό των Καβείρων, οι αυθεντικοί και όμορφοι οικισμοί της Λήμνου και οι φιλόξενοι άνθρωποί τους θα σας γοητεύσουν. Όμορφες καθαρές παραλίες βάζουν τη σφραγίδα τους στις ήρεμες διακοπές που προσφέρει το νησί. O κόλπος του Μούδρου είναι από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου αλλά και σημαντικός βιότοπος. Μην απορήσετε αν δείτε φλαμίνγκο να στέκονται αγέρωχα στα νερά του, όπως και πάπιες, αγριόχηνες, κύκνους και άλλα αποδημητικά πουλιά. Στον βορρά του νησιού βρίσκονται οι διάσημες αμμοθίνες.

Η επίσκεψη στη Λήμνο επιφυλάσσει και γευστικές συγκινήσεις. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυθεντικές γεύσεις στα εξαιρετικά τυριά της, όπως μελίχλωρο, καλαθάκι και κασκαβάλι, τα παραδοσιακά φλωμάρια και τα εκπληκτικά κρασιά της με τις ιδιαίτερες γεύσεις. Τα πιο γνωστά γλυκά είναι τα περίφημα βενιζελικά, με αμύγδαλα, σοκολάτα και επικάλυψη με βανίλια υποβρύχιο.
ΛΗΜΝΟΣΛΗΜΝΟΣΛΗΜΝΟΣΛΗΜΝΟΣΛΗΜΝΟΣΛΗΜΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.