Οι πύρινες φλόγες για μια ακόμη χρονιά στο καταστροφικό τους έργο

 

Του Δημήτρη Κυπριώτη*

Το έργο επαναλαμβανόμενο σχεδόν κάθε χρόνο με τους πρώτους καύσωνες του Καλοκαιριού ή με τα μελτέμια του Αυγούστου. Πάντως το αποτέλεσμα είτε την μια εποχή είτε την άλλη είναι το ίδιο. Αποκαΐδια στα ελάχιστα δάση μας και τους ακόμη λιγότερους πνεύμονες πρασίνου, καμένα σπίτια κατοικημένων περιοχών, εξοχικά, ζώα και γενικά καταστροφή παντού από όπου περνάνε οι πύρινες φλόγες.

Οι αντιδράσεις από πλευράς Πολιτείας και αυτές πανομοιότυπες. Η μεν κυβέρνηση να εκθειάζει τα μέτρα που πήρε και να προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφή με τα δικά της «μάτια» και τους δικούς της υπολογισμούς, η δε αντιπολίτευση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή και να ρίχνει μύδρους ενάντια στην μη έγκαιρη επέμβαση και την μη ετοιμότητα των κυβερνητικών σχεδίων. Βέβαια ξέχασε πολύ εύκολα τα δικά της ….κατορθώματα σας κυβέρνηση που κάηκε όλη η Ελλάδα.

Οι μόνοι όμως τελικά χαμένοι στην περίπτωση των φονικών πυρκαγιών, είναι πάντα οι ίδιοι. Οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους, το βιος τους το ίδιο και φυσικά το περιβάλλον.
Βέβαια αυτές οι καταστροφές δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όμως πολλές χώρες είναι αυτές που προλαμβάνουν τις καταστροφές και αν τελικά γίνουν, τότε φροντίζουν τάχιστα για την αποκατάσταση, αντίθετα με ότι συμβαίνει στη χώρα μας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε πάνω στο θέμα των πυρκαγιών; Να ξεκινήσουμε από τις αποκαταστάσεις αγροτικών προϊόντων και περιουσιών που παίρνουν χρόνια για να ολοκληρωθούν και να φτάσουμε μέχρι τη συγκέντρωση των χρημάτων, από τον έρανο που έγινε για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών στις φωτιές της Πελοποννήσου, που κανείς δεν αναζητά και κανένας αρμόδιος δεν ενημερώνει τους ιθαγενείς για το που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν; Λέτε άραγε να πήγαν και αυτά σε δανειστές; Καθόλου απίθανο στη χώρα που ανθίζει η «φαιδρά πορτοκαλέα».

Αν όμως υπήρχε μία σοβαρή κυβέρνηση, με υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη και είχε έγκαιρα ασχοληθεί και είχε φροντίσει ώστε:

Να υπάρχουν και να είναι σε λειτουργία όλα τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα, επίγεια και εναέρια,

Να είναι κύριο μέλημα του κρατικού μηχανισμού ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση του πυροσβεστικού υλικού και των μέσων,

Να υπάρχει έγκαιρη και αναγκαία κατανομή κονδυλίων στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση,

Να έχει γίνει ορθολογική κατανομή και με βάση τους προβλεπόμενους κινδύνους, τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην Επικράτεια,

Να υπάρχουν αξιόμαχες και πλήρεις επιχειρησιακές πυροσβεστικές δυνάμεις, καλά αμειβόμενες.

Να υπάρχει καλά οργανωμένο και σωστά εξοπλισμένο το εθελοντικό δυναμικό εκτάκτων αναγκών,

Να υπάρχει πρόβλεψη στην εκπαίδευση ανάλογου αντικειμένου έκτακτων αναγκών στα σχολεία,

Τότε είναι σίγουρο ότι, πυρκαγιές που καίνε νησιά σήμερα (Κύθηρα, Ζάκυνθος) ή παραλιακές περιοχές (Κάλαμος), δεν θα μπορούν να κάνουν τόση τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή, έστω και αν «ο στρατηγός άνεμος» επιμένει στα καταστροφικά του σχέδια.

*Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της Π.Γ. και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

ΠΗΓΗ:epamhellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.