Σκάνδαλο ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις: Αθώος ο Αλεξ Ρόντος, καταδίκες για τέσσερα άτομα



Ομόφωνα αθώος για το σκάνδαλο της ΜΚΟ με τις αποναρκοθετήσεις κηρύχθηκε ο Αλεξ Ρόντος, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με πρέσβεις και υπαλλήλους του ΥΠΕΞ και άλλων υπουργείων καθώς και με τον υπεύθυνο της ΜΚΟ, τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ο Αλεξ Ρόντος, πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, υπήρξε πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής και ενεπλάκη στη υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία εισέπραξε κονδύλια ύψους 9.000.000 ευρώ την περίοδο 2000­-2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία­-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η αφαίμαξη του ΥΠΕΞ.

Δεν είχαν τη ίδια τύχη με τον Ρόντο τέσσερις συγκατηγορούμενοί του οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης με αναστολή.

Συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος της ΜΚΟ δημοσιογράφος Κων. Τζεβελέκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και η συζυγός του Μαρία­-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών. Καταδικάστηκαν επίσης οι πρέσβεις Νικ. Τσαμαδός σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζας σε κάθειρξη 14 ετών. 

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, και έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Για τον Ρόντο το δικαστήριο δέχθηκε ότι υπέγραφε καλόπιστα ακούγοντας τις εισηγήσεις των κατωτέρων του, και επίσης πως σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του είχε πλαστογραφηθεί.

Αθώοι όμως κρίθηκαν και τρεις υπάλληλοι υπουργείων που είχαν εμπλακεί στη ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.