Πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποσταθεροποίηση της Συρίας εδώ και 70 χρόνια



Πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποσταθεροποίηση της Συρίας εδώ και 70 χρόνια



Μπορεί o περισσότερος κόσμος να εκτιμά ότι τα σχέδια εκδίωξης του Σύρου προέδρου Assad είναι πρόσφατα και απορρέουν από τις βάρβαρες καταστολές του σε διαδηλωτές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2011.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για σχέδιο 70 ετών...

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 


Η CIA υποστήριξε ένα πραξικόπημα στη Συρία το 1949. 

Ένας αξιωματούχος της CIA που συμμετείχε στο πραξικόπημα έχει γράψει πολλά βιβλία για αυτό.

Ο Douglas Little, καθηγητής, στο πανεπιστήμιο Clark Douglas Little σημειώνει πως «πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία ... επιβεβαιώνουν ότι από τις 30 Νοεμβρίου 1948 ο επικεφαλής της CIA Stephen Meade συναντήθηκε κρυφά με τον συνταγματάρχη Zaim τουλάχιστον έξι φορές για να συζητήσει τη "δυνατότητα μιας δικτατορίας που θα υποστηρίζεται από το στρατό». 
[Cold War and Covert Action: The United States and Syria, 1945-1958, Middle East Journal, Winter 1990, p. 55]

Ήδη από το 1949, αυτή η πρόσφατα ανεξάρτητη Αραβική δημοκρατία (Συρία) αποτέλεσε ένα σημαντικό πεδίο δράσης για τα πρώτα «πειράματα» της CIA για αποσταθεροποιήσεις καθεστώτων.
Ο λόγος που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το πραξικόπημα; 
Στα τέλη του 1945, η Αrabian American Oil Company (ARAMCO) ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή του αγωγού Trans-Arabian Pipe Line (TAPLINE) από τη Σαουδική Αραβία στη Μεσόγειο. 
Με τη βοήθεια των ΗΠΑ, η ARAMCO εξασφάλισε δικαιώματα πρόσβασης από το Λίβανο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. 

Η Συρία το μπλόκαρε με ψήφισμα από το κοινοβούλιο της.
Με άλλα λόγια, η Συρία αποτελούσε το μοναδικό πρόβλημα στην κατασκευή του κερδοφόρου πετρελαιαγωγού.
Το 1957, η CIA σχεδίασε ένα άλλο πραξικόπημα, με την κωδική ονομασία «Operation Wappen».

Μετά την αποτυχία σχεδίου πραξικοπήματος, οι ΗΠΑ επιχείρησαν άλλα μέσα για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης:
Η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να αναφέρει τη Συρία ως «Σοβιετικό δορυφόρο». 
Μια έκθεση πληροφοριών έδειξε ότι η ΕΣΣΔ είχε παραδώσει «όχι περισσότερα από 123 μαχητικά αεροσκάφη τύπου MIG» στη χώρα. 
Ο δημοσιογράφος Kennett Love αποκάλυψε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς. 

Τον Σεπτέμβριο του 1957, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το στόλο τους στη Μεσόγειο, εξόπλισαν αρκετούς γείτονες της Συρίας και υποκίνησαν την Τουρκία να αναπτύξει 50.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Συρία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών John Foster Dulles πρότεινε ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επικαλεστούν το «δόγμα του Αϊζενχάουερ» για αντίποινα εναντίον προκλήσεων και η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε αργότερα σε μια στρατιωτική έκθεση.

Επίσης, το 1957, ο αμερικανός πρόεδρος και ο βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν να ξαναπροσπαθήσουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. 
Στις 12 Αυγούστου 1957, ο συριακός στρατός περικύκλωσε την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό, ισχυριζόμενος ότι είχε εκπονηθεί σχέδιό της CIA για να ανατρέψει τον πρόεδρο Shukri Quwatly και να εγκαταστήσει ένα φιλοδυτικό καθεστώς.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Συρίας Abdul Hamid Sarraj απέλασε τρεις διπλωμάτες των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της συριακής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Sarraj αντέδρασε γρήγορα στις 12 Αυγούστου, απελαύνοντας τον Stone και άλλους πράκτορες της CIA, συλλαμβάνοντας τους συνεργούς τους και τοποθετώντας την αμερικανική πρεσβεία υπό επιτήρηση.

Το πιο σημαντικό, η Συρία είχε στον έλεγχο μιας από τις κύριες πετρελαϊκές αρτηρίες της Μέσης Ανατολής, τον αγωγό που συνέδεε τα κοιτάσματα του Ιράκ με την Τουρκία.
Η έκθεση της CIA ανέφερε ότι, μόλις δημιουργηθεί ο απαιτούμενος φόβος, θα λάβουν χώρα διάφορα περιστατικά στα σύνορα και συνοριακές συγκρούσεις, τα οποία θα αποτελέσουν το πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση του Ιράκ και της Ιορδανίας. 

Η Συρία έπρεπε να «φαίνεται ως η χώρα που στρέφεται εναντίον γειτονικών κυβερνήσεων», ανέφερε η έκθεση. 
«Η CIA και το SIS θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους τόσο στον ψυχολογικό τομέα όσο και στον τομέα δράσης για να αυξήσουν την ένταση».

Το σχέδιο προέβλεπε τη χρηματοδότηση μιας «Επιτροπής Ελεύθερης Συρίας» και το στρατιωτικό εξοπλισμό «πολιτικών φατριών με παραστρατιωτικές ή άλλες δυνατότητες δράσης» στη Συρία. 

Η CIA και η ΜΙ6 θα προκαλέσουν εσωτερικές εξεγέρσεις, όπως για παράδειγμα η Druze [θρησκευτική σίτιση των Σιιτών] στο νότο, θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη φυλακή Mezze και θα προωθήσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Δαμασκό.

Τα έγγραφα της CIA του 1983 δείχνουν ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν ταυτόχρονα στρατιωτικές απειλές κατά της Συρίας από τρία συνοριακά κράτη που είναι εχθρικά προς τη Συρία: το Ιράκ, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Τα έγγραφα της CIA δείχνουν ότι το 1986 η CIA συνέταξε σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας προκαλώντας θρησκευτικές εντάσεις.
Οι νεοσυντηρητικοί σχεδίαζαν την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία και πάλι το 1991. 

Ο στρατηγός Wesley Clark, ο οποίος διηύθυνε τη βομβιστική εκστρατεία του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε:
"Είχα μια συνάντηση με τον Paul Wolfowitz το 1991, που τότε ήταν ο Υφυπουργός Άμυνας.
Του είπα θα πρέπει να είστε ευχαριστημένος από την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου».

Και είπε: «Ναι, αλλά όχι πραγματικά, γιατί η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε απαλλαγεί από τον Saddam Hussein. Αλλά ένα πράγμα που μάθαμε [από τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου] είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το στρατό μας στην περιοχή - στη Μέση Ανατολή - και οι Σοβιετικοί δεν θα μας σταματήσουν. 

Έχουμε περίπου 5 ή 10 χρόνια για να "καθαρίσουμε" τις χώρες σφαίρες επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, Συρία, Ιράν, Ιράκ - πριν η επόμενη μεγάλη υπερδύναμη μας προκαλέσει».

Ο στρατηγός Clarke είπε ότι - το 2001 - το Πεντάγωνο πρότεινε και πάλι αλλαγή καθεστώτος εναντίον της Συρίας.
Σε δηλώσεις του ο τότε αμερικανός υπουργός Άμυνας D. Rumsfeld και σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου αναφερόταν το πώς οι ΗΠΑ θα βγάλουν από το παιχνίδι επτά χώρες μέσα σε πέντε χρόνια, αρχίζοντας από το Ιράκ, και στη συνέχεια τη Συρία, το Λίβανο, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και, τελικά, το Ιράν».

Ο Michel Chossudovsky σημειώνει ότι η προτεινόμενη διαίρεση του Ιράκ και της Συρίας διαμορφώνεται σε γενικές γραμμές σαν αυτή της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία χωρίστηκε σε επτά «ανεξάρτητα κράτη» (Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μακεδονία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο). 

Σύμφωνα με τον Mahdi Darius Nazemroaya, η αναδιανομή του Ιράκ σε τρία ξεχωριστά κράτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας επανασχεδιασμού του χάρτη της Μέσης Ανατολής.


Ο παραπάνω χάρτης προετοιμάστηκε από τον υπολοχαγό-συνταγματάρχη Ralph Peters. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ένοπλες Δυνάμεις τον Ιούνιο του 2006, ο Peters είναι συνταξιούχος συνταγματάρχης της Εθνικής Ακαδημίας Πολέμου των ΗΠΑ. (Χάρτης πνευματικών δικαιωμάτων υπολοχαγός-συνταγματάρχης Ralph Peters 2006).

Αν και ο χάρτης δεν αντανακλά επισήμως το δόγμα του Πενταγώνου, χρησιμοποιήθηκε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Defense College του NATO για ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς ».(See Plans for Redrawing the Middle East: The Project for a “New Middle East” By Mahdi Darius Nazemroaya, Global Research, November 2006).

Ένα διπλωματικό έγγραφο των ΗΠΑ στις 13 Δεκεμβρίου 2006 αποκαλύπτει πώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητούσε αδυναμίες της κυβέρνησης Assad, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να την υπονομεύσουν. 

Ο William Roebuck, πρέσβης των ΗΠΑ στη Δαμασκό, δήλωσε συνοπτικά το καλώδιο:
Πιστεύουμε ότι οι αδυναμίες του Συριακού ηγέτη Bashar είναι πως επιλέγει να αντιδράσει σε διαφαινόμενα ζητήματα, τόσο αντιληπτά όσο και πραγματικά, όπως η σύγκρουση ανάμεσα στα βήματα της οικονομικής μεταρρύθμισης (όσο περιορισμένα) και τις εδραιωμένες, διεφθαρμένες δυνάμεις, το κουρδικό ζήτημα και τη δυνητική απειλή στο καθεστώς από την αυξανόμενη παρουσία ισλαμιστών εξτρεμιστών. 

Ο Roebuck ισχυριζόταν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη συριακή κυβέρνηση συνεργαζόμενες στενότερα με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για να αυξήσουν τις θρησκευτικές εντάσεις μεταξύ των Σουνιτών και των Σιτών και την προώθηση των «υπερβολικών» φόβων για την προσηλυτισμό Σιιτών και την ανησυχία «για την η εξάπλωση της ιρανικής επιρροής στη Συρία».

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν τη Συριακή αντιπολίτευση το 2006 ... και να οπλίσουν την εξοπλίζουν το 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.