Η εξασθένηση της γεύσης αυξάνει την επιθυμία για ζάχαρη


Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell ανακάλυψαν ότι τα άτομα με εξασθενημένη γεύση τείνουν να επιλέγουν πιο γλυκιές -και ίσως με περισσότερες θερμίδες- τροφές, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ίσως αυτό να ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του σωματικού βάρους.

«Παρατηρήσαμε ότι τα άτομα που είχαν χάσει την ευαισθησία τους απέναντι στην γλυκιά γεύση, επιζητούσαν περισσότερη ζάχαρη στα τρόφιμα που επέλεγαν να καταναλώσουν», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης
Robin Dando, επίκουρος καθηγητής Διατροφικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κορνελ της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εξασθενημένης γεύσης και παχυσαρκίας, αλλά κανείς δεν είχε αποπειραθεί να το τεκμηριώσει επιστημονικά.
Ο
Dando και οι συνεργάτες του εξασθένησαν σκοπίμως τις γευστικές απολήξεις σε μια ομάδα εθελοντών και τους έδωσαν να επιλέξουν τροφές με διαφορετική περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Επιθυμία για ζάχαρη

Οι ερευνητές έδωσαν σε 51 υγιή άτομα να πιουν ένα βότανο, με μέτρια ή υψηλή συγκέντρωση μιας ουσίας που ονομάζεται
Gymnema Sylvestre η οποία μπλοκάρει προσωρινά τους υποδοχείς της γλυκιάς γεύσης.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν τροφές που είχαν μπροστά τους και το πείραμα έδειξε ότι αυτοί που είχαν την μεγαλύτερη εξασθένιση της γλυκιάς γεύσης κατανάλωσαν 8-12% περισσότερη ζάχαρη (σακχαρόζη).

Η τυχαιοποιημένη μελέτη έδειξε ότι ένα άτομο με 20% εξασθένηση της γεύσης του επιθυμούσε ένα επιπλέον κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να φτάσει σε ένα βέλτιστο επίπεδο γλυκύτητας, σε σύγκριση με κάποιον που η γεύση του δεν είχε μεταβληθεί.

«Πολλοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι τα υπέρβαρα άτομα ίσως έχουν εξασθενημένη γευστική ευαισθησία. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι τα άτομα αυτά αρχίζουν να επιζητούν μια πιο έντονη διέγερση ώστε να αποκομίσουν το αίσθημα της απόλαυσης. Και αυτό φυσικά επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να μπορέσουν να εξισορροπήσουν την χαμηλή γευστική ανταπόκριση», ανέφερε ο
Dando.

Οι ειδικός πρόσθεσε ότι «το γευστικό μας σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας. Συνεπώς, οι γευστικές διαταραχές θα πρέπει να θεωρούνται ως συνεισφέρων παράγοντας στο πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών».


πηγή μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.