Καρκίνος του πνεύμονα: Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο


Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά κορεσμένα λίπη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια διατροφή με λίγα κορεσμένα λιπαρά, βρήκε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology.


Τα κορεσμένα λιπαρά είναι κυρίως ζωικής προελεύσεως και υπάρχουν πιο συχνά στο βούτυρο, το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Η ανασκόπηση περιέλαβε 10 προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, περιλαμβάνοντας 1.445.850 άτομα. Στη διάρκεια των 9,5 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 18.822 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο παγκοσμίως. Εκτός από το κάπνισμα και οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στον καρκίνο του πνεύμονα, αν και τα δεδομένα είναι ασαφή.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση των συνολικών λιπαρών και των κορεσμένων λιπαρών και σε άλλες πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση των ακόρεστων λιπαρών. Στους άνδρες, η συνολική πρόσληψη λίπους κυμαινόταν από το 19,2% μέχρι το 37,6% επί των συνολικών θερμίδων και στις γυναίκες κυμαινόταν από το 20,8% μέχρι το 38,1%.

Οι συμμετέχοντες στο χαμηλότερο πεμπτημόριο ήταν πιο πιθανό να είναι πρώην καπνιστές, λιγότερο πιθανό να είναι νυν καπνιστές, πιο πιθανό να έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και να έχουν υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ, υδατανθράκων και λαχανικών.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στα υψηλότερα πεμπτημόρια είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών, κορεσμένων λιπαρών, μονοακόρεστων λιπαρών και πολυακόρεστων λιπαρών.

Περισσότερο ωφελούνται οι καπνιστές

Τα άτομα που κατανάλωναν τα υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά είχαν κατά μέσο όρο 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Μεταξύ των καπνιστών ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 23%.

Επιπλέον, τα άτομα που έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα: καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων (61% μεγαλύτερο κίνδυνο) και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (40% μεγαλύτερο κίνδυνο).

Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά (ωμέγα 3 και ωμέγα ωμέγα 6) είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) δεν φάνηκε να συσχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, είτε θετικά είτε αρνητικά.

«Αν και το ισχυρότερο μέσο προστασίας από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή επίσης μπορεί να παίξει ρόλο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Danxia Yu , επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στη Νάσβιλ του Τένεσι.

Η Yu ανέφερε: «Η μελέτη μας έδειξε ακόμα πως η αντικατάσταση ενός 5% των θερμίδων από τα κορεσμένα λίπη με πολυακόρεστα λίπη, μπορεί να μειώσει κατά 16-17% τον κίνδυνο εμφάνισης μικροκυτταρικού καρκινώματος και καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο όφελος από την αλλαγή αυτή φαίνεται ότι αποκομίζουν οι νυν και πρώην καπνιστές».

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Καρδιoλογική Εταιρεία συνιστά για την υπέρταση τη δίαιτα DASH και μια δίαιτα με μεσογειακό στυλ για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Και οι δύο δίαιτες δίνουν έμφαση στο μαγείρεμα με φυτικά έλαια που περιέχουν ακόρεστα λίπη, φρούτα, λαχανικά, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και πουλερικά. Η σύσταση είναι να περιορίζεται το κόκκινο κρέας, τα προστιθέμενα σάκχαρα και το αλάτι.

“Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι οι ίδιες για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη και θα έλεγα ότι είναι ίδιες και για την πρόληψη του καρκίνου εν γένει και του καρκίνου του πνεύμονα ειδικότερα”, δήλωσε ο Nathan Berger, ερευνητής της Case Western Reserve Πανεπιστήμιο και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Cleveland Medical Center o οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.


πηγή μέσωgataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.