Νέο ρεκόρ ιστορικών διαστάσεων στα φορολογικά βάρη για το 2017 σπάει η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο!


Ήδη, ο αριθμός των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματά τους έσπασε το 2017 το κοντέρ.

Δεν έχουν προηγούμενο οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν το 2017 εκατομμύρια νοικοκυριά με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που παραλαμβάνουν από την εφορία.


Η συμφωνία που έκλεισε πέρυσι η κυβέρνηση με τους δανειστές και προέβλεπε παρεμβάσεις 1% του ΑΕΠ στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με στόχο την εξοικονόμηση εσόδων 1,8 δισ. ευρώ είναι φέτος ορατή στις τσέπες των φορολογουμένων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της πρώτης αξιολόγησης που έκλεισε πέρυσι τέτοιο καιρό η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους πιστωτές και δεν είπε κουβέντα για τον βαρύ λογαριασμό των φόρων που θα έρθει στην πορεία…

Είναι ο ίδιος λογαριασμός, και ακόμη χειρότερος, που θα πληρώσουμε την διετία 2019 - 2020 με τις νέες περικοπές που θα γίνουν σε συντάξεις και αφορολόγητο, αλλά αυτό όμως είναι μία ιστορία… και έχουμε ακόμη χρόνο για αυτή.

Ας μείνουμε στα «εγκεφαλικά» που μοιράζει φέτος η εφορία στα ήδη υπερφορολογημένα νοικοκυριά που αναζητούν μία στάλα ανακούφισης μέσα στην κρίση και δεν μπορούν να την βρουν μπροστά στην λυσσαλέα επίθεση των άμεσων και έμμεσων φόρων (σ.σ. αύξηση κατά 1,8% του ΑΕΠ).
Ήδη, ο αριθμός των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματά τους έσπασε το 2017 το κοντέρ.

Πρώτη φορά εμφανίζονται τόσο πολλοί φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο εισοδήματος και όσο πλησιάζει η Παρασκευή 21η Ιουλίου, που λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων, «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο ο όγκος των εκκαθαριστικών που βγαίνουν χρεωστικά.
Πέρυσι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχονταν στο 37,9% του συνόλου των υπόχρεων ενώ φέτος το ποσοστό αυτών που πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 έχει ήδη σκαρφαλώσει στο 41,1%.

Δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί απανωτά φορολογικά χτυπήματα θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα «βαριά» εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος. 

Μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι με χρωστικό εκκαθαριστικό φθάνουν τα 2.410.509 όταν πέρυσι με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων οι φορολογούμενοι με έξτρα φόρο ήταν 2.318.902. Τα εκκαθαριστικά φέτος «καίνε» τους μισθωτούς που ενισχύουν το εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι», όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα αλλά και φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα τους οποίους «δαγκώνουν» τα τεκμήρια.

Τα ποσά των φόρων που καλούνται να πληρώσουν είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι 40% κατά μέσο ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος είναι διπλάσιος. 
Με τις φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα να φθάνουν τις 300.000 υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα φθάσουν τα 2,55 εκατομμύρια, που αποτελεί νέο ρεκόρ στα χρόνια της ιστορίας των φορολογικών βαρών.

Οι αυξημένοι φόροι είναι αποτέλεσμα:

- Της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και της εφαρμογής νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος και νέας κλίμακας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Με την εκκαθάριση επιβάλλονται αναδρομικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους οι κρατήσεις φόρου που δεν έγιναν για τους πρώτους 5 μήνες του 2016.

- Της εφαρμογής ενιαίας κλίμακας φόρου για όλα τα εισοδήματα που, αθροιζόμενα, φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές σε σχέση με πέρυσι.

- Της αύξησης της προκαταβολής φόρου στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες

- Της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων.

Μ. Χριστοδούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.