Πικρή γεύση από το Eurogroup-Πολλές οι εκκρεμότητες για την τελική συμφωνία, μόνα σίγουρα τα «βαριά» μέτρα


Γράφει η Αντριάνα Βασίλα

Πολλές οι εκκρεμότητες για την τελική συμφωνία, μόνα σίγουρα τα «βαριά» μέτρα
Σε νέο φιάσκο οδηγήθηκε η κυβέρνηση με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, χωρίς να πάρει καμία δέσμευση για τη μείωση του χρέους... Όπως είναι γνωστό, στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα δεν κλείστηκε τελικά καμία συμφωνία για το ζητούμενο. Ο Σόιμπλε άλλη μια φορά πέρασε το δικό του και τώρα ζητάει πρωτογενή πλεονάσματα 2,6% από το 2022 και μετά έως το 2060.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατάφερε πάλι να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος του ελληνικού «παιχνιδιού», παρά την αντίθετη άποψη του ΔΝΤ, καθώς οι δικές του προαναφερθείσες προτάσεις, μέσω του θεσμικού «φίλτρου» του ESM που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ, θα προσφέρονται... κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. 

Μετά την επιτυχία του αρνείται πεισματικά τη μείωση των επιτοκίων και επιδιώκει να τοποθετήσει την Ελλάδα εντός ενός αυστηρού πλαισίου επιτήρησης έως το 2060, δίνοντας στην πρότασή του και τη θεσμική κάλυψη που του προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης. 

Κάπως έτσι εγκλωβιστήκαμε στη μέγγενη της συνεχούς επιτήρησης έως και το 2060, και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς καμία πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος, με τους συνταξιούχους, αντί να περιμένουν τη 13η σύνταξη που έταξε ο πρωθυπουργός, να χάνουν το ΕΚΑΣ και τους εργαζομένους τα επιδόματα!

Ισοπέδωση
Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο, το νέο μεσοπρόθεσμο εξανεμίζει επιδόματα τέκνων, ανεργίας, φτώχειας, θέρμανσης και ο κατάλογος των περικοπών είναι ατέλειωτος... Τα νέα μέτρα ισοπεδώνουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς όχι μόνο αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φορολογείται!

Έτσι λοιπόν ξεχάστε συντάξεις, μισθούς κ.λπ. Πλέον τα λεφτά σας θα εξυπηρετούν δάνεια. Και όσο για τις επενδύσεις που λένε ότι άρχισαν να αχνοφαίνονται δειλά - δειλά, μην τσιμπάτε, αυτές πάντα γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται με λεφτά των ελληνικών τραπεζών από δάνεια που δίνονται στους επενδυτές με εγγύηση την επένδυση. 

Όσο για την εκταμίευση της δόσης, ας περιμένουμε καλύτερα την τελική απόφαση, μια και απομένουν 25 προαπαιτούμενα από τα 140, στα οποία πρέπει επίσης να τα βρουν κυβέρνηση και δανειστές για να πάρουμε τα λεφτά!
Όπως δηλαδή καταλάβατε, εκείνο που μας μένει από το Eurogroup της Δευτέρας είναι η πικρή γεύση των μέτρων που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, τα οποία περιλάμβαναν 5,4 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια) μέτρα στήριξης των πολιτών για τα έτη 2019 και 2020 προκειμένου να συμπληρωθούν οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων που ζητούσαν οι πιστωτές. Βέβαια μας λένε ότι περιμένουμε και αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ. Αυτά όμως έχουν ως προϋπόθεση για να τα πάρουμε το να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους του προϋπολογισμού.

Αντίμετρα - ασπιρίνη
Ακόμη όμως και να παρθούν τα αντίμετρα, είναι κι αυτά υπό μια έννοια «παραμύθι» απατηλό για πολλούς Έλληνες φορολογούμενους και πολίτες, μια και πολλοί από όσους θα θιγούν από τα μέτρα δεν θα «ευνοηθούν» από τα αντισταθμιστικά, αφού η ενεργοποίησή τους προϋποθέτει πλεονάσματα, δηλαδή κόψιμο σε ό,τι μας έχει απομείνει!

Τα αντίμετρα αφορούν:
Κοινωνικές δαπάνες, δηλαδή σχολικά γεύματα, νέες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης, οικογενειακά επιδόματα.
Μείωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή/εισφοράς αλληλεγγύης/μείωση φορολογίας επιχειρήσεων/ΕΝΦΙΑ. 
Με λίγα λόγια, πάντως, ό,τι θετικό έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είναι... στον αέρα και θα δοθεί μόνο υπό προϋποθέσεις, καθώς τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και εντός του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί.

Πογκρόμ συνταξιούχων
Το γεγονός πάντως είναι ότι ψηφίστηκε να κοπούν δύο έως τρεις συντάξεις τον χρόνο. Ειδικότερα οι περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα φθάνουν και το 18% από το 2019. 
Ένας συνταξιούχος, λοιπόν, που λαμβάνει σύνταξη 800 ευρώ, από το 2019 θα χάσει από δύο έως τρεις συντάξεις ετησίως (από τη μείωση έως 18% σε κύρια σύνταξη και μείωση έως 18% σε επικουρική, περικοπή ΕΚΑΣ), αλλά και επιπλέον 862 ευρώ τον χρόνο από το 2020 λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου! Η συγκεκριμένη κατηγορία θα υποστεί όμως και τεράστιες περικοπές των αποδοχών της και από άλλες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα από την κατάργηση της μείωσης του φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αλλά και της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

Τα «ψαλίδια» δεν σταματούν εδώ! Στους συγκεκριμένους συνταξιούχους θα καταργηθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα τους κοπεί στο 50% το επίδομα θέρμανσης!
Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα καταφέρουν να διεκδικήσουν κανένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα. Αφενός γιατί τα περισσότερα αφορούν οικογένειες με παιδιά (σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί) και αφετέρου γιατί οι συγκεκριμένοι δεν ανήκουν στην κατηγορία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει... «εξαθλιωμένη».

Οι μόνοι συνταξιούχοι που μπορούν να ελπίζουν στα αντισταθμιστικά μέτρα (εάν και εφόσον βέβαια αυτά «ενεργοποιηθούν») είναι όσοι εισπράττουν μηνιαίως 473 ευρώ! Μόνο αυτοί οι συνταξιούχοι, με αυτό το πολύ χαμηλό εισόδημα,
δεν θα πληρώνουν φόρο,
δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα,
θα εισπράξουν επιδότηση ενοικίου.
Από την άλλη, συνταξιούχοι των οποίων το αφορολόγητο θα μειωθεί και η σύνταξη θα κοπεί, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τα πλεονάσματα που επιθυμούν οι δανειστές, θα πάρουν την επιδότηση ενοικίου έως 1.000 ευρώ τον χρόνο. 

Μόνο φόροι...
Στα βράχια πετάνε και τους χαμηλόμισθους, αφού κάποιος που παίρνει 600 ευρώ θα χάνει ετησίως με το νέο αφορολόγητο όριο 334 ευρώ! Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού από το πακέτο των θετικών μέτρων δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε απολύτως, εκτός από μία μικρή έκπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη λόγω του μηδενισμού της συμμετοχής. Προφανώς η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα είναι ένα θετικό μέτρο, και μάλιστα για όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις, ωστόσο δεν καλύπτει τις απώλειες από τις μειώσεις των συντάξεων!

Την ίδια ώρα θα έχουμε αυξήσεις φόρων από το 2020, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και κατάργηση φοροελαφρύνσεων από το 2018. Μάλιστα ένα ζευγάρι το οποίο μηνιαίως εισπράττει ο καθένας από 700 ευρώ, δηλαδή στο σύνολο 1.400 ευρώ, θα χάσει μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου 1.300 ευρώ! 

Από τη μείωση των εκπτώσεων φόρου κατά 650 ευρώ και τη διατήρηση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 22%, που ισοδυναμούν με μείωση αφορολόγητων ορίων από τα επίπεδα των 8.636 - 9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681 - 6.591 ευρώ:
Θίγονται για πρώτη φορά όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και έχουν αποδοχές γύρω στα 420 ευρώ τον μήνα.
Θίγονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι με αποδοχές από 470 ευρώ τον μήνα.
Θίγονται συνταξιούχοι με αποδοχές από 460 ευρώ τον μήνα.

Με το νέο αφορολόγητο όριο πληρώνουν σχεδόν όλοι φόρο!
1. Περίπου 4,3 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ θα υποστούν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις έως και 650 ευρώ. 
Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός εργαζόμενος με μηνιαίο εισόδημα 350 ευρώ, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα 4.200 ευρώ, που διαμένει σε διαμέρισμα 75 τ.μ., θα φορολογείται βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για εισόδημα 6.200 ευρώ (3.000 ευρώ ελάχιστο τεκμήριο + 3.200 ευρώ τεκμήριο κύριας κατοικίας) και θα πληρώνει φόρο εισοδήματος 114,18 ευρώ.
2. Μηδενισμός ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μείωσή της για εισοδήματα μέχρι 65.000 ευρώ.
3. Μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του κατώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων – από το 22% στο 20%.

Σημαντικό, τέλος, είναι να αναφέρουμε ότι με το 4ο μνημόνιο περικόπτονται τέσσερις κρίσιμες παροχές:
Οικονομική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας.
Επιδότηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, έως 29 ετών, οι οποίοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων για έναν χρόνο.¿
Το προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων.¿
Την οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση ένδειας.¿



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.