Γιατί οι Δανοί κάνουν ουρές έξω από το σούπερ μάρκετ;


Που να φανταστεί κανείς ότι θα έφτανε η ώρα που θα σχηματίζαμε  ατελείωτες ουρές για να αγοράσουμε ληγμένα τρόφιμα;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με αυτό το σούπερ μάρκετ στην Δανία, μια χώρα στην οποία η πώληση ληγμένων τροφίμων είναι νόμιμη.

Το πρώτο σουπερ μάρκετ με ληγμένα είχε τέτοια ανταπόκριση που άνοιξε μετά από λίγο και δεύτερο ίδιο.

Το  WeFood, άνοιξε στην Κοπεγχάγη πριν από λίγους μήνες και πουλάει αποκλειστικά τρόφιμα  με ημερομηνία περασμένη ενώ ένα δεύτερο άνοιξε πριν λίγες μέρες. Φυσικά όλα τα είδη του διατίθενται με μεγάλη έκπτωση για αυτό και υπάρχει τεράστια ζήτηση.

Όπως αναφέρει ο Guardian,  όλα τα προϊόντα παραχωρούνται από  εταιρείες εισαγωγής και εξαγωγής, ή παραγωγούς  και τοπικά σούπερ μάρκετ. Η συλλογή γίνεται  από εθελοντές που είναι το προσωπικό του Wefood και τα κέρδη του σούπερ μάρκετ  προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Δανή υπουργός Τροφίμων και Περιβάλλοντος τόνισε: «Είναι γελοίο τόσα τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι κακό για το περιβάλλον. Επίσης σπαταλάμε χρήματα για το τίποτα. Το We Food είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων». 

Έχει υπολογιστεί ότι στη Δανία πετάνε ετησίως περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο απαγορεύεται δια νόμου και στη Γαλλία να πετούν τα σούπερ μάρκετ τα απούλητα προϊόντα τους. Τα καταστήματα υποχρεούνται να δωρίζουν τα είδη διατροφής σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων, αντί να τα πετάνε στις χωματερές. 

ΠΗΓΗ:  enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.