‘Η Κίνα στην Ευρώπη για ψώνια’: Γερμανός υπουργός προειδοποιεί για τις εξαγορές εταιρειών της ΕΕ από το Πεκίνο

 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Sigmar Gabriel παροτρύνει την ΕΕ να αναλάβει πιο σκληρή στάση προς την Κίνα εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την εξαγορά από το Πεκίνο “τεχνολογίες-κλειδιά στρατηγικής σημασίας”. Προειδοποιεί την Κίνα ότι παίζεται η θέση της στο WTO (Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου).


Η Κίνα βγήκε για ψώνια εδώ με μια μεγάλη λίστα ενδιαφερουσών εταιρειών – με την καθαρή πρόθεση να αγοράσει τεχνολογίες-κλειδιά στρατηγικής σημασίας”, έγραψε σε στήλη της εφημερίδας  Die Welt ο Γερμανός αξιωματούχος όπως αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της προς τον ανατολικό εταίρο, κατηγορώντας το Πεκίνο για “αντικανονικές ενέργειες”. Ο Gabriel ισχυρίστηκε ότι η Κίνα εμποδίζει τις άμεσες επενδύσεις στις εταιρείες της από Ευρωπαίους εταίρους και εφαρμόζει “προϋποθέσεις διάκρισης” σε ξένες εξαγορές.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μπλοκάρει μόνο εξαγορές με εν δυνάμει ρίσκα για την ενεργειακή ασφάλεια, την άμυνα ή την οικονομική σταθερότητα, μεταδίδει το Reuters. Ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος είναι και αντικαγκελάριος της χώρας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, περιόρισε μερικές από τις τελευταίες εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας από την Κίνα.

Παρ' όλα αυτά, έως τώρα το 2016, Κινέζοι επενδυτές σε “ψώνια” στην Γερμανία, εξασφάλισαν 47 συμφωνίες αξίας €10.3 δισεκατομμυρίων ($11.3 δις), σύμφωνα με τα στοιχεία Thomson Reuters. Οι αριθμοί δείχνουν μια κάθετη αύξηση από το 2015, όταν υπογράφτηκαν 29 συμφωνίες αξίας €263 εκατομμυρίων.

Η τάση αυτή τόσο ανησύχησε τον Γερμανό αξιωματούχο που προειδοποίησε το Πεκίνο ότι μπορεί να μην αποκτήσει σημαντικό “στάτους εμπορικής οικονομίας” στο WTO. Η Κίνα αναμένει να της παραχωρηθεί το στάτους μετά από τα 15 χρόνια θητείας της ως μέλος του WTO εφέτος, αλλά ο Γερμανός πολιτικός είπε σε συνέντευξη σε εθνικά μέσα ότι αυτή (η Κίνα) “πρέπει να ενεργήσει αναλόγως”.

Μετάφραση Ο Γιώργος του Κλικ

Πηγή: rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.