Στο... απόσπασμα τα επιδόματα απόρων, αναπήρων, τυφλών!


Η περικοπή 760.000.000 ευρώ αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της νέας διαπραγμάτευσης.

Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων και η εξοικονόμηση 760.000.000 ευρώ για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ίσως μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις.


Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στα εργασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κυρίως δε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τις επίσημες συναντήσεις της με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Το προσχέδιο


Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο το 2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το πλήθος των επιδοματούχων (περίπου 500.000) χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο, όπως επίσης και η ετήσια δαπάνη (έως 5 δισ. ευρώ).


Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών το συνδέουν με την επίσης μνημονιακή υποχρέωση για καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που από την ελληνική κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζεται σήμερα ολοκληρωμένη στους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πάντως, έχουν προβλεφθεί αυξημένα κονδύλια για κοινωνικά επιδόματα κατά 871.000.000 ευρώ, το 2017. Μάλιστα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στην επιστολή που συνόδευε το προσχέδιο αναφέρονταν στην πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760.000.000 ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, από το προσχέδιο φαίνεται, αφενός, ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί «σταδιακά» σε εθνικό επίπεδο (και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2017, όπως προβλέπει το Μνημόνιο), αφετέρου, ότι έχουν προϋπολογιστεί 571.000.000 ευρώ και αυτά χωρίς να αναφέρεται η πηγή προέλευσής τους.
Μάλιστα, γίνεται αναφορά για σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, μετά και τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ενα επιπλέον ποσό αναμένεται να προστεθεί στα 571.000.000 ευρώ από τα κονδύλια που σήμερα διατίθενται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος).


Εξονυχιστικός έλεγχος «κωδικό με κωδικό»

Ο έλεγχος που πρόκειται να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα είναι κυριολεκτικά «κωδικό με κωδικό». Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι για το 2017 τα κονδύλια θα βρεθούν από την υπεραπόδοση ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, όμως παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κονδύλια για το 2018. Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το σχετικό κονδύλι για να καλυφθεί η δαπάνη του ΚΕΑ, αφού η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν περισσότερα από 720.000.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ότι απαιτούνται 900.000.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.