ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ: Η βιομηχανία πουλερικών στην Αμερική αναγκάζει τους εργαζόμενους να φορούν Πάνες για να μην χάνουν χρόνο πηγαίνοντας στην τουαλέτα


Εργαζόμενοι στον τομέα των πουλερικών αναγκάζονται να φορούν πάνες προκειμένου να ουρήσουν ενώ δουλεύουν

Ρεπορτάζ του RT


Επιμέλεια μετάφρασης: Ο Γιώργος του Κλικ

Η βιομηχανία πουλερικών ακμάζει, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση στις μονάδες μεταποίησης, λέει μια συγκλονιστική έκθεση. Μερικοί απ' αυτούς, χλευάζονται και απειλούνται, αναγκάζονται να φορούν πάνες ή να ζητιανεύουν ένα διάλειμμα για να πάνε στο μπάνιο από το φόβο μην χάσουν τη δουλειά τους.

Η έκθεση, No Relief: Denial of Bathroom Breaks in the Poultry Industry (Καμία ανακούφιση: Άρνηση για Διαλείμματα Τουαλέτας στην Βιομηχανία Πουλερικών) βασίζεται σε δεκάδες συνεντεύξεις με  εργαζόμενους στη βιομηχανία πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ που διεξήχθησαν μεταξύ 2013 και 2016. Αποκαλύπτει βάναυσες λεπτομέρειες και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες που αντιμετωπίζουν κάθε ημέρα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

"Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την άρνηση μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης. Ουρούν και αφοδεύουν ενώ στέκονται στη γραμμή [παραγωγής]. Φορούν πάνες για να εργαστούν. Περιορίζουν σε επικίνδυνο βαθμό την πρόσληψη υγρών και ρευστών. Υπομένουν πόνους και δυσφορία, ενώ ανησυχούν για την ασφάλεια της υγείας και της δουλειάς τους. Και δεν είναι μόνο η αξιοπρέπεια τους που υποφέρει: είναι σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας”, γράφει η Oxfam America, η ομάδα που εκπόνησε την έκθεση.

Η Oxfam America αγωνίζεται για να επιστήσει την προσοχή σε θέματα εργασίας στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία πουλερικών των ΗΠΑ. Η έρευνα τους είναι μέρος μιας εκστρατείας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους για να υποστηρίξει την βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους των πουλερικών.


Σύμφωνα με την Αμερικανική Poultry & Egg Association (Ένωση Πουλερικών & Αυγών), η αξία της παραγωγής κοτόπουλων που προορίζονται για κατανάλωση κρέατος, από μόνη της παρουσίασε μια αύξηση έξι τοις εκατό το 2014, φέρνοντας στη βιομηχανία $32.7 δις. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, 188 εκατομμύρια κοτόπουλα πουλήθηκαν για $96.6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 10 τοις εκατό.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα παρασκήνια καθόλου δεν επωφελήθηκαν από την αύξηση των εσόδων. Αντίθετα, οι συνθήκες εργασίας τους φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί.

"Μόλις μια αλυσίδα επεξεργασίας πουλερικών αρχίζει να βρυχάται, ξεκινώντας στην αρχή της ημέρας, δεν σταματά μέχρι να επεξεργαστεί όλα τα κοτόπουλα”, αναφέρει η έκθεση. "Αν ένα μέρος σταματήσει, ολόκληρη η γραμμή επιβραδύνεται”.

Ως αποτέλεσμα, συχνά στους εργαζόμενους πουλερικών αρνούνται ένα εύλογο διάλειμμα για την τουαλέτα. Μερικοί από αυτούς αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε πάνες που φορούν στο χώρο εργασίας, οι οποίες, όχι μόνο τους κρατούν στεγνούς, αλλά ελαχιστοποιούν τις ταπεινωτικές συζητήσεις με τους επόπτες.

Ο επόπτης μας πάντα μας χλευάζει. Λέει ότι τρώμε πάρα πολύ, γι' αυτό πάμε στην τουαλέτα συχνά”, λέει η Fern που εργάζεται σε ένα εργοστάσιο της Tyson στο Αρκάνσας.

Σε μια δίκη εναντίον μιας εταιρείας πουλερικών στο Μισισίπι, εργαζόμενες γυναίκες παραπονέθηκαν ότι ο προϊστάμενος τους "τις χρεώνει χρήματα για πράγματα όπως η χρήση της τουαλέτας".

Φοβάμαι τον επόπτη μου. Κάθε φορά που διαμαρτύρομαι, μου δίνει πιο δύσκολη δουλειά. Γι' αυτό κάθομαι φρόνιμη. Αν πάω στη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού για να παραπονεθώ, όλα θα πάνε χειρότερα για μένα”,  λέει η Ροζάριο, που εργάζεται στην Case Farms στη Βόρεια Καρολίνα.

Είναι οι εργαζόμενες γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από αυτή τη συμπεριφορά γιατί επιπλέον αντιμετωπίζουν την έμμηνο ρύση και τις εγκυμοσύνες.

Ορισμένοι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι έγκυες γυναίκες έπρεπε να φορούν πάνες στη γραμμή πιο συχνά από τους συναδέλφους τους, λόγω της υψηλότερης ανάγκης να χρησιμοποιούν το μπάνιο. Παρά την ιδιαίτερη κατάσταση τους, δεν επιδείχτηκε καμία επιείκεια στις έγκυες.

"Όταν ζητάω την άδεια, πρέπει να περιμένω 15 λεπτά, μισή ώρα, μερικές φορές περισσότερο... Ελπίζω να μην έχω προβλήματα με το μωρό μου. Θέλω ακόμα ένα μήνα [για να γεννήσω]. Είχα μια μόλυνση στο ουροποιητικό μου σύστημα. Είναι πολύ πιο δύσκολο όταν είσαι έγκυος”, λέει η Μαρία, οκτώ μηνών έγκυος, εργαζόμενη στο εργοστάσιο της Case στη Βόρεια Καρολίνα.

Εκτός από το βασανιστήριο και την τιμωρία, οι εργαζόμενοι στα πουλερικά συνεχώς διακινδυνεύουν την υγεία τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρεται στην έκθεση, αν κάποιος δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα όταν χρειάζεται, ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, λοίμωξη, ακόμα και θάνατο.
  
ΠΗΓΗ: rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.