ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΣYPIA



Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο «κουρδικός διάδρομος» και η συνεργασία της Τουρκίας με τη Συρία

Οσο προχωρά η ολοκλήρωση της δημιουργίας του «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στη Β. Συρία τόσο αυξάνεται η κινητικότητα από όλους -ανεξαιρέτως- τους παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα.

Θρυαλλίδα των εξελίξεων ήταν η απελευθέρωση της Ιεάρπολης/Μένπετζ στις 12 Αυγούστου 2016, από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, τον σκληρό πυρήνα των οποίων αλλά και μεγάλο μέρος της δύναμής τους αποτελούν μονάδες και στελέχη των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), των Κούρδων της Συρίας.

Αμέσως μετά η Τουρκία ενέτεινε τις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος με τη Συρία, πάντα με τη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ενώ οι Κούρδοι με την προμετωπίδα των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας προετοιμάζονταν να απελευθερώσουν την κωμόπολη Αλ Μπαμπ και να ενώσουν τα καντόνια Αφρίν και Κομπάνι, αλλά και την πόλη Τζαραμπλούζ -την αρχαία Ευρωπό, την οποία έχτισε ο Σέλευκος ο Νικάτωρ τιμώντας την γενέτειρά του, που βρίσκεται στα όρια του νομού Κιλκίς-, αντιπροσωπία της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) επισκέφτηκε μυστικά τη Δαμασκό, για να ακολουθήσει έπειτα από μια εβδομάδα η επίσκεψη του υποδιοικητή αλλά και του διοικητή της ΜΙΤ.

Το θέμα της επίσκεψης ήταν η από κοινού δράση Συρίας - Τουρκίας και κυρίως των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, με σκοπό τη διάλυση του «κουρδικού διαδρόμου» και των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) και την αποκατάσταση του ελέγχου της Δαμασκού στο σύνολο της συριακής επικράτειας.

Το πρώτο «φρούτο» αυτής της συνεργασίας ήταν οι συμπλοκές που ξέσπασαν στην πόλη Χασάκα, η οποία δεσπόζει σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον πρώτο επιτιθέμενο, αφού η μία πλευρά ρίχνει τα βάρη στην άλλη. Επειδή δε οι Κούρδοι έχουν υπεροπλία, οι Σύροι απογείωσαν μαχητικά αεροσκάφη, για να βομβαρδίσουν τις θέσεις των Κούρδων στη Χασάκα, για να ακολουθήσει επέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες αφενός αναχαίτισαν τα συριακά αεροσκάφη και αφετέρου δήλωσαν επισήμως ότι θα προστατέψουν τους συμμάχους τους Κούρδους και θα καταρρίψουν αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν να τους πλήξουν. Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού στην ουσία θέτει τα γεωπολιτικά θεμέλια του δεύτερου κουρδικού κράτους, αυτού της Ροζάβα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε εκεχειρία στη Χασάκα, με πιο πιθανό ενδεχόμενο την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας από την περιοχή, για να περιμένουμε ποιες θα είναι οι ανάλογες εξελίξεις στο γειτονικό Κάμισλο, όπου και το διεθνές αεροδρόμιο που είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ασαντ.

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι εκείνοι που υφίστανται το πιο ισχυρό πλήγμα είναι οι χριστιανοί της περιοχής, οι οποίοι στην κυριολεξία βρίσκονται μεταξύ δυο πυρών.

Το δεύτερο «φρούτο» της συνεργασίας Τουρκίας - Συρίας και των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, ΜΙΤ και Μουχαμπαράτ, ήταν η δολοφονία του διοικητή του στρατιωτικού συμβουλίου της Τζαραμπλούζ / Ευρωπού, το οποίο συμβούλιο προετοιμάζεται να απελευθερώσει την πόλη από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις και των τζιχαντιστών και των Κούρδων, προετοιμάζοντας το έδαφος για κατάληψη μιας ζώνης 90x25 χλμ. μέσα στο έδαφος της Συρίας, ως μέσο πίεσης στους Κούρδους και στον «κουρδικό διάδρομο», και όλα αυτά με τη συναίνεση της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα προστατέψουν τους συμμάχους τους Κούρδους έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Αραγε, ποια θα είναι η αντίδραση του Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Τουρκία, στην ανωτέρω συνεργασία της Τουρκίας, στους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ αλλά και στα σχέδια κατάληψης της προαναφερθείσης ζώνης από την Τουρκία;

Θα ανεχτούν κι άλλους εξευτελισμούς μετά τις εξαιρετικά προσβλητικές δηλώσεις όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκυρας για ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα και την απαίτηση για την άμεση έκδοση του Γκιουλέν;

ΠΗΓΗ: dimokratianews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.