ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ. Σε δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας


Σε δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μάλιστα της νεανικής παραπέμπει η «χαριτωμενιά» με τη διαφήμιση της ολλανδικής Amstel, που διακωμωδεί την προσπάθεια δύο πιτσιρικάδων της διπλανής πόρτας να φτιάξουν τη δική τους «μπράντα» μπίρας. Στο τέλος συμβιβάζονται με την ανημποριά τους, το προϊόν βγαίνει «μούφα» και οι νεαροί, με τα όνειρα εξωστρέφειας, διασκεδάζουν τον πόνο τους, ξεδιψώντας με μια «κανονική» μπίρα, που δεν είναι άλλη από την Amstel. 

Το μήνυμα είναι σαφές και δεν χωρά διπλή ανάγνωση. Κάθε προσπάθεια μικρών και ανεξάρτητων παραγωγών μπίρας σε αυτή τη χώρα είναι από μάταιη έως γελοία. Μόνο φαντασμένοι και... ψώνια που ονειρεύονται να βάλουν τη Στικούδη στην ετικέτα μπορεί να έχουν τέτοια όνειρα. Και στο τέλος, το προϊόν βγαίνει τόσο σκάρτο, που ντρέπονται και οι ίδιοι να το καταναλώσουν.

Αυτά πάντα σύμφωνα με το εμπνευσμένο τρέιλερ της Amstel. Μόνο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους αρνητικές διαφημίσεις, που διακωμωδούν το προϊόν του ανταγωνιστή και μάλιστα με μια εκδοχή χιούμορ φτηνή αλλά και άκρως προσβλητική για τη χώρα.

Αυτή, λοιπόν, η «εξυπναδούλα» των Ολλανδών και της όποιας διαφημιστικής την επιμελήθηκε έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει την επέμβαση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών. Των Αρχών, δηλαδή, που επιβλέπουν τους κανόνες ανταγωνισμού, τον χώρο της διαφήμισης και τα όρια δεοντολογίας στα ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα.

Οι Αρχές αυτές είτε κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου είτε αποφεύγουν, για άλλους λόγους, να τα βάλουν με πολυεθνικά μεγαθήρια. Ετσι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που επανειλημμένως έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, εξακολουθεί να αλωνίζει ανενόχλητη. Κοινό μυστικό είναι ότι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια επιβολής φόρου στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, η οποία σκόνταψε ευτυχώς στη Βουλή. Επιχείρησε, δηλαδή, να εξοντώσει μικρούς ανταγωνιστές που παλεύουν για την επιχειρηματική επιβίωσή τους με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής αγοράς.

Και τώρα που είδε ότι δεν τα κατάφερε, επιχειρεί με μια διαφήμιση-όνειδος να μας εξηγήσει ότι όσοι ονειρεύονται να φτιάξουν ελληνική μπίρα χάνουν τον χρόνο τους γιατί το προϊόν είναι «μάπα».

Ε, λοιπόν, «μάπα» είναι η διαφήμισή τους. Ελληνική μπίρα υπάρχει και είναι εξαιρετική, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την ακριτική Βεργίνα, η οποία έχει ενοχλήσει τους Ολλανδούς περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλο. Κι αν συνεχίσουν με τέτοιες βρομιές, θα μας κάνουν όλους να μην ξαναγγίξουμε στη ζωή μας την Amstel και τη Heineken...

Γιώργος Χαρβαλιάς

ΠΗΓΗ: kostasliourtas 

32 σχόλια:

  1. Αφου δεν την εκοψαν και την δειχνουν ακομα...Αμστελ αυτη... Βεργίνα,νησο,volkano,fix,χιου,mythos,alfa,pills hellas,zeos,eza, εμεις...τοσες ελληνικες εχουμε και πολυ καλυτερες απο εκεινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε που οι περισσότερες είναι και ανώτερης ποιότητας και πολλές είναι χωρίς χημικά συντηρητικά.

      Διαγραφή
    2. Η μύθος και η fix είναι σίγουρα ελληνικές;

      Διαγραφή
    3. mythos , fix ,alfa , είναι Carlsberg. Ατόφιες παραμένουν Βεργίνα, Κορφού , Λύρα και κάποιες ακόμα μικρές.

      Διαγραφή
    4. η Μηθος εισαγεται μεχρη την Αυστραλια

      Διαγραφή
    5. Κάποιος να βρεθει να μας εξηγήσει γιατι όλες αυτες οι τοπικες μικρομπυρίτσες πωλουνται σε τιμές ακριβου γαλλικου αρώματος;;;;; και το ίδιο βεβαια σχεδόν σε όλα τά ελαχιστα ελληνικά προιοντα συνηθως απο εισαγόμενη πρωτη υλη οπως αλλαντικά τυρια κλπ δυο και τρεις φορες πιο ακριβα απο επωνυμα αξιοπιστα προιονβτα. Οσον αφορα το Μυθο, ναι μπορει μερικες ποσοτητες να εξαγονται απο καποιο έλληνα εισαγωγεα αλλα ας μην υπερβάλλουμε, λέτε και ξαφνικά γίναμε οι πρωτοι και καλύτεροι στον κόσμο. Να θυμίσω πχ ΚάΜΠΟς χΙΟΎ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ξεκινησε γυμο πορτοκαλιου 2.67 το λιτρο όταν οι άλλοι παλιν χυμο πορτοκαλιου 100% τον πουλουσανε 1- 1.50 ευρω...Γιά δήτε σημερα την τιμή του...αυτο γινεται, βαρανε τιμες και μετα εχουνε απαιτήσεις ενω η ποιοτητα , καλυτερα ασε.

      Διαγραφή
    6. H muthos και η fix, ανηκουν πλεον σιγουρα στην carlsberg.

      Διαγραφή
    7. Προσέξτε τι θεωρείτε ελληνικό και τι όχι, δειτε απο πίσω ποια εταιρεία βρισκεται. Πολλές επειδι εχουν ελληνικό ονομα δεν είναι ελληνικές.

      Διαγραφή
    8. Σωστός ο Μάκης.

      Διαγραφή
  2. ΚΑΙ Η ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ PILLS ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας προτιμήσουμε μια φορά τον τόπο μας τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ προϊόντα και όχι να πάμε να ψωνίζουμε στα lidl κ.λ.π και μετα να αναρωτιομαστε για αυτά που γίνονται. Ποιότητας Α" τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ προϊόντα και αγοράζουμε τα δηλητηριασμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας προτιμήσουμε μια φορά τον τόπο μας τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ προϊόντα και όχι να πάμε να ψωνίζουμε στα lidl κ.λ.π και μετα να αναρωτιομαστε για αυτά που γίνονται. Ποιότητας Α" τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ προϊόντα και αγοράζουμε τα δηλητηριασμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΜΠΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΙΘΑΡΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ;

      Διαγραφή
    2. Φιλε για να μην παραπαληροφουμε και τον κοσμο καλο ειναι να τσεκαρουμε αυτα που γραφουμε φιξ και μύθος ανήκουν στον όμιλο carlsberg από Δανία η Βεργίνα έχει ελληνοαμερικανο ιδιοκτήτη αλλά οι πρώτες ύλες που βάζει κριθάρια και άλλα έρχονται από Βουλγαρία η αλφα παραγεται απο ελληνικο κριθάρι

      Διαγραφή
    3. σε καθε μπυρα πρεπει να μετρησεις ποσο απο το 1.5 ευρω που δινεις μενει στην ελλαδα.
      τι να το κανω να παραγεται στην ελλαδα και να φευγουν τα κερδη ολλανδια.
      τι αν το κανω να λεει ελληνικη και να φερνει κριθαρια βουλγαρικα γιατι τα ελληνικα τα παιρνουν οι ολλανδοι.

      ιδανικα πρεπει να βρουν ελληνικα κριθαρια οι μπυρες που παραγονται εδω και τα κερδη τα καταθετει ο βιομηχανος της σε ελληνικη τραπεζα.

      και ο δρομος αυτος προυποθετει να πεσουν σε καταναλωση οι ολλανδικες μπυρες

      Διαγραφή
  5. Οταν πας σ ενα ταβερνειο ζητας αλλη μπυρα και δεν εχουν αλλα ΕΣΥ δεν σηκωνεσαι να φυγεις μην κανεις παραπονα του καναπε! Και βεβαια δεν απευθυνομαι σε καποιον προσωπικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαλαρώστε ρε παιδιά, σιγά το θέμα πια. Μια χαρά είναι η διαφήμιση, που πήγε το χιούμορ σας; Δεν υποχρεώνει κανέναν τι θα πίνει. Σαφώς και οι ελληνικές μούρες είναι εξαιρετικές, δε θα μας το πει καμία διαφήμιση αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλο μαλακίες.Ήμαρτον!!! Πάντα μα φταίνε οι ξένοι, λες και έχει ανάγκη η amstel να κλείσει την ΒΕΡΓΪΝΑ. και μετά ψηφιζουμε ΣΥΡΙΖΑ και κλείνουμε τα πάντα.
    μια ζωη ελληναράδες του κώλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και έχουν ανάγκη .έχουν ανάγκη κάθε λεπτό του ευρώ που χάνεται . Και η κόκα κόλα αναγκάστηκε να βγάλει προϊόν με στέβια γιατι έχασε μεγάλο μερίδιο από την αγορά.

      Διαγραφή
  8. Γιώργος Χαρβαλιάς ΠΗΓΗ: kostasliourtas το άθρο είναι για γέλοια. η αμστελ παρασκευάζετε στην Ελλάδα με Ελληνικά προϊόντα (σιτάρι, νερό κ.α) αν δοκιμάσεις την ίδια μάρκα μπήρας π.χ στην Ολλανδία έχει άλλη γεύση. όσο για την γεύση και την σύγκριση με άλλες μπήρες το θέμα είναι υποκειμενικό καθένας ότι γεύετε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο ελληνικές μπύρες θα πίνουμε γιατί μας αρέσει η Ελλάδα. Αν κάποιο μαγαζί δεν έχει ελληνική μπύρα και όχι ελληνόφωνη, αλλά ελληνική, τότε τους χαιρετίζουμε και πάμε αλλού, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Δημήτρης Ανανίκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να καταλαβω. Η ολανδικη μπυρα σε ενοχλει, τη βεργινα θελεις να διαφημισεις ή την αρνητικη διαφημιση να θίξεις ως παραπτωμα; τα γραφεις ολα μαζι και η προθεση σου ειναι τοσο εκδηλη που σιγουρα συνιστα αρνητικη διαφημιση. Και εγω εχω να καταθεσω ποσο αναξιοπιστη ειναι η εμπορικη συμπεριφορα της βεργινα στο χονδρεμποριο και οτι δημιουργει συνθηκες αθεμιτου ανταγωνισμου μεταξυ τους. Οταν ομως βγαινω εξω, ποτε μα ποτε δεν με παροτρυνε κανενας να παμε να πιουμε ενα τοπικο προιον ή να αποφυγουμε ενα αλοδαπο. Παντα συμφωνουμε να παμε για ενα καλο φαγητο ή ενα καλο ουζο ή μια καλη μπύρά. Κάί ασχετα με το τί λες ή πιστευεις, αντικειμενικα η βεργινα ειναι ενα φτωχο προιον, το οποιο ξεκινησε να πουλα οταν εσπασε την τιμη της κατα 50% και πριν απο μηνες ανατιμησε κατα 28,5% και μαλιστα πολυ υπουλα, το βραδι της συζητησης για την αυξηση του ειδικου φορου που τελικα δεν εγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγω αυτες (amstel-heineken) τις εχω κοψει εδω και παρα πολυ καιρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οταν δεν κυκλοφοράνε Ελληνικές μπύρες !!Στα τουριστικά μέρη για οποιοδήποτε λόγο!!Πως θα τις γνωρίσει ο Ελληνας;;!!Και όταν αγοράζονται απο μεγάλα τράστ μπύρας!!Μεχρι να βρείς καποια μπύρα που να ευχαριστεί ή καταλήγείς στον οίνο!!Ή πίνεις ότι εχει το ...καταστημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πλαστηγκα ....Αργω Μπυρες απο Βολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΠΡΟΒΟΛΗ της ελληνικης μπυρας είναι υποτυπωδης σε συγκριση με τα μεγαθήρια των "κατω χωρων",όπως και ανευρεση της στα καταστήματα πωλησης.Προσωπικα,απο την ωρα που βρηκα ελληνικη μπυρα σε μεγαλο σουπερ της περιοχης μου,την προτιμω και την προτείνω.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ασε που πρεπει να ξερεις πλεον σε τι ποσοστο εχει μεσα γλυφασατη την καρκινογονο ουσια του roundup...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Corfu Beer της Κερκυραϊκης Μικροζυθοποιιας βγαίνει σε 3 εκδοχές με διαφορετικό χρώμα στο μπουκάλι: μαύρο, κόκκινο και πράσινο κι εχει ημερομηνία λήξης, που σημαίνει ότι δεν έχει συντηρητικά. Παρα πολλοί που την έχουν δοκιμάσει έχουν πει πως είναι πάρα πολύ καλή μπύρα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με το http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=29794&subid=2&pubid=113049840, είχε ανακυρηχθει ως μία από τις 3 καλυτερες μπύρες παγκοσμίως.

    Εγω δεν πινω μπύρες γενικά, αλλα όσο αφορα την κατανάλωση ελληνικων προϊόντων, στις ψησταριες που πηγαινω για φαγητο εχω αρχισει να ζητάω Green Cola που παραγεται στον Έβρο και φυσικά μου λενε ότι δεν εχουν, οπότε τους απανταω: «Δεν θα πάρω κάτι να πιω. Γιατί εχετε μονο Coca Cola, μια cola και δεν έχετε κι άλλες να επιλέξει ο πελάτης, οπως για παράδειγμα με τις μπύρες?» και τελικά μετά από τοσες φορές μια από τις ψησταριες έφερε και Green Cola ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ. ΜΟΝΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ . ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΧΩΡΑ. ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑΡΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τη μαύρη της Χίου, πού τη βρίσκουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η pills έχει μπει στο ψυγείο μου τα τελευταία δύο χρόνια και δεν την αλλάζω με καμία κωλοξενη μπυρα...και άλλες ελληνικές επιλεκτικά απλά η pills είναι φθηνότερη ακόμα και από ξένες...
    Κορυφή για μένα η φρέσκια μπύρα Χίου...μια κατηγορία από μόνη της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.