ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ



του Κωνσταντίνου Σταθόπουλου 

Είναι ευκαιρία ακόμη και τώρα ,ακόμη και οι αδαείς ή οι αδιάφοροι, ακόμη και ο άρρωστα ηλίθιος οπαδός να ξυπνήσει. Δεν είναι κουραστικό και είναι άκρως διδακτικό.

1)Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος ΜΑ, PhD

Η επικυριαρχία ενός κράτους σηματοδοτείται με την έκδοση του νομίσματος του. Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη κρατική οντότητα αν πρώτα δεν προηγηθεί η πράξη έκδοσης νομίσματος. Έτσι ένα κράτος, που εκδίδει το νόμισμα του, το όποιο στις διεθνείς αγορές ελευθέρα διακυμαίνεται μετά, γίνεται επικυρίαρχο, ασκεί δηλαδή ανεξάρτητη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Ένα κράτος που δεν εκδίδει το νόμισμα του είναι μη πλήρως επικυρίαρχο, δηλαδή δεν ασκεί ανεξάρτητη...

νομισματική πολιτική και αλλά ασκεί λίαν περιορισμένη δημοσιονομική πολιτική.


2)Δημήτρης Καρούσος οικονομολόγος

Αν σας τρομάζει μια πτώση του ΑΕΠ τον 1ο χρόνο κατά 10% και μετά πραγματική ανάπτυξη , να σας πω ότι στα χρόνια του μνημονίου η Ελλάδα μας εμφανίζει μείωση του ΑΕΠ κατά 25,9%, σε τρέχουσες τιμές. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού και τότε η πραγματική μείωση του ΑΕΠ φθάνει στο -32,3%!
Με βάση το ποσοστό αυτό, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2008-2014 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία! Συγκρίνεται μόνο με τον Καναδά (33,5%, κατά την περίοδο 1929-1933) του μεγάλου ΚΡΑΧ ή με μια εμπόλεμη κατάσταση ...

Δεν είμαστε μόνοι: 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους. Η πιο σοβαρή μελέτη που υπάρχει από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, δείχνει ότι περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναλυτικότερα το 70% των κρατών δηλ. 49 χώρες είδαν βελτίωση και μάλιστα σημαντική, το 22 % στασιμότητα και μικρή βελτίωση και μόνο 5 χώρες - οι δυο είχαν πόλεμο και εμφύλιο - είδαν την κατάσταση να χειροτερεύει.

3)Ο Σπύρος Λαβδιώτης

σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Διετέλεσε ανώτερος αναλυτής χρηματοοικονομικών στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, διευθυντής επενδύσεων και χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της Σίγμα Χρηματιστηριακής Α.Ε., διαχειριστής χαρτοφυλακίου διεθνών επενδύσεων στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς και σύμβουλος χρηματοοικονομικών επενδύσεων σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

- Έχουν τρομοκρατήσει τόσο τον ελληνικό λαό που όποιος αναφέρει την δραχμή πρέπει να αισθάνεται ντροπή. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης. Ιστορικώς από τότε που υπάρχουν οργανωμένες κοινωνίες, που ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα, υπήρχε και ο θεσμός ένα κράτος – ένα νόμισμα. Γι’ αυτό και οι πολίτες μπορεί να χρεοκοπούσαν, αλλά το κράτος τους όχι. Και ήρθε η ώρα να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι το ολέθριο σφάλμα δεν ήταν η ένταξη στην Ε.Ε. Ολέθριο σφάλμα ήταν η ένταξή μας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.

4)Καζάκης δημήτρης οικονομολόγος

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικο¬νομία επιβίωνε – με όλα τα προβλήματά της – πολύ καλύτερα εκτός ευρώ παρά με το «ισχυρό ευρώ». Είχε διε¬θνείς σχέσεις και πριν από το ευρώ, και μάλιστα καλύτερες, με περισσότε¬ρες χώρες, και πιο προσοδοφόρες. Και παρά το γεγονός ότι το εθνικό νόμι¬σμα, δηλαδή τη δραχμή, τη μεταχειρί-ζονταν οι κυβερνήσεις με κύριο σκοπό να διευκολυνθεί η κερδοσκοπία και να αυξηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότη¬τα με διαρκείς υποτιμήσεις, τα αποτε¬λέσματα ήταν τα εξής:

 Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώ¬ρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Μάλλον ήταν αδι¬άφορη σ’ όλους όσοι εμπορεύονταν με τη χώρα η κατάσταση της δραχμούλας. Οι εξωτερικές σχέσεις της χώ¬ρας ήταν σαφώς πιο εκτεταμένες και πιο πολύπλευρες απ’ ό,τι σήμερα που τρεις χώρες ελέγχουν ουσιαστικά το εξωτερικό εμπόριό της.

 Παρά τον πληθωρισμό και τις διαρ¬κείς υποτιμήσεις, οι εξωτερικοί όροι εμπορίου της χώρας ήταν πολύ καλύ¬τεροι απ’ ό,τι τη δεκαετία του ευρώ. Το ίδιο και η εσωτερική αγοραστική δύναμη της οικονομίας.

 Χάρη στη δραχμούλα το χρέος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και, παρά την εκτίναξή του επί Μητσοτάκη και Σημίτη, δεν μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Κι ούτε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σημερινή χρεοκοπία, όσο διατη¬ρούσαμε τη δραχμή.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Να θυμί¬σουμε μόνο ότι από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου επί Μαρκεζίνη (1954), το εθνικό νόμισμα έχασε πάνω από 10 φορές την αξία του έως ότου μπήκαμε στο ευρώ. Στη μεταπολίτευση χάρη στις τρεις επίση¬μες υποτιμήσεις και την τακτική της διολίσθησης, η δραχμή έχασε το 90% της αξίας της. Καταστράφηκε η οικο¬νομία; Μήπως χρεοκόπησε και δεν το γνωρίζουμε; Χάθηκαν οι καταθέσεις; Εξαφανίστηκε το νόμισμα; Κατέρρευ¬σαν οι εξωτερικές οικονομικές δο¬σοληψίες; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Γιατί άραγε;

5)Του Αρη Οικονόμου

Όλο και περισσότερες χώρες τοποθετούνται εναντίον της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τη μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο της Τρόικας, με κριτήριο τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου – αν και η μάχη θα κριθεί στη Γαλλία 

Ενώ η Ιταλία συζητάει πολύ σοβαρά την έξοδο της από την Ευρωζώνη, παρά το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους της (άρθρο), θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συμβιώσει με την αχόρταγη Γερμανία, καθώς επίσης πως δεν πρόκειται να αλλάξει η χώρα, φαίνεται ότι προστίθεται η Φινλανδία σε εκείνα τα κράτη που δεν είναι ικανοποιημένα με το κοινό νόμισμα.

6)Του Όθωνα Κουμαρέλλα

Εθνικό Νόμισμα: Η απαρχή μιας νέας Ελληνικής Άνοιξης

7)Του Brett Arends*

Brett Arends είναι ένας βραβευμένος οικονομικός αναλυτής με πολυετή εμπειρία γύρω από θέματα αγορών, οικονομίας και προσωπικής χρηματοδότησης. Το τελευταίο του βιβλίο “Storm Proof yourMoney” δημοσιεύτηκε από την John Wiley Co.

Υπάρχει ένας μυστικός φόβος που διακατέχει τους δυνατούς της Ευρώπης. Έχει αφεντικά της πολιτικής που ξαγρυπνούν στις Βρυξέλες. Έχει τραπεζίτες στο Βερολίνο που στριφογυρίζουν εμπύρετοι στα μεταξωτά τους σεντόνια. Έχει ευρωκράτες που παραμιλάνε μέσα στο κόκκινο κρασί τους. Ποιος είναι ο φόβος;

Δεν είναι το ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ οι Έλληνες θα υποφέρουν μία τρομερή οικονομική κατάρρευση. Ο φόβος είναι ότι, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η χώρα θα επιστρέψει στην ευημερία και τότε και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Υπάρχει ένα διάγραμμα με στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ στον σύνδεσμο Opinion: Europe's secret fearabout Greece - MarketWatch στο οποίο μπορεί κανείς να δει ότι η Ελλάδα με την παλιά κακή δραχμή είχε διπλάσια οικονομική ανάπτυξη από ότι με το ευρώ. Και δεν ήταν μόνη, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν να πουν παρόμοιες ιστορίες.

Η οικονομική τους ανάπτυξη στις δεκαετίες του 80 και του 90, που παλεύανε με τη λιρέτα, την πεσέτα και το εσκούδο κοροϊδεύει την απόδοση τους με το γερμανο-κρατούμενο ευρώ. Προφανώς το να έχει κανείς τον έλεγχο του εθνικού του νομίσματος και της δικής του νομισματικής πολιτικής δουλεύει καλύτερα έχοντας την δική σου κυβέρνηση την δική σου εθνική κυριαρχία.

8)Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Από την μικρή νησιώτικη σκανδιναβική χώρα που δε δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε παύση πληρωμών επί του χρέους της επιλέγοντας να σώσει τους πολίτες της κι όχι τους κερδοσκόπους, έρχεται η πιο ριζοσπαστική πρόταση που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η πρόταση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 30 Μαρτίου 2015 (εδώ το πλήρες κείμενο), με λίγα λόγια καταλήγει στην επιστροφή του εκδοτικού δικαιώματος στην κεντρική τράπεζα, που στις μέρες μας τυπικά και μόνο το διατηρεί, και στην απαγόρευση στο εξής στις εμπορικές τράπεζες να δημιουργούν το δικό τους χρήμα, μέσω του δανεισμού!

9)Υπέρ της βελούδινης αποχώρησης η Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη

- Αριστούχος απόφοιτος του ΑΠΘ και του Παν/μίου Sorbonne του Παρισιού όπου σπούδασε με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και από όπου έλαβε το διδακτορικό της (Doctorat d' Etat es Sciences Economiques) με άριστα και διάκριση, και με εξειδικευμένες σπουδές στα Παν/μια London School of Economics, Berkeley (ΗΠΑ) και Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Υποχώρηση έναντι του προεκλογικού του προγράμματος καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ η καθηγήτρια οικονομικών και πρώην πρύτανης στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη , μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.
Μιλά για τη σκληρότητα της πολιτικής των Ευρωπαίων έναντι της χώρας, την αναποτελεσματικότητα του Δημόσιου τομέα και τα δεινά επιχειρηματιών και εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της ρήξης με τους δανειστές και της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ με ένα βελούδινο διαζύγιο.

10)Τον Αύγουστο του 1997, ο μεγάλος Βρετανός οικονομολόγος Wynne Godley, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών ως διακεκριμένος μελετητής στο Levy Economics Institute, έγραφε τα εξής προφητικά λόγια σε άρθρο του στον «Observer»:

«Εάν ένα κράτος σταματήσει να διαθέτει το δικό του νόμισμα, δεν παραδίδει απλά τον "έλεγχο της νομισματικής πολιτικής", όπως συνήθως αυτό είναι κατανοητό. Οι εξουσίες του γύρω από τις δαπάνες περιορίζονται επίσης με έναν εντελώς νέο τρόπο. Εάν ένα κράτος δεν διαθέτει τη δική του κεντρική τράπεζα από την οποία μπορεί να αντλεί ελεύθερα επιταγές, οι δαπάνες του μπορεί να χρηματοδοτηθούν μόνο μέσω δανεισμού στην ανοικτή αγορά σε ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά δαπανηρό ή ακόμα και αδύνατο, ιδίως κάτω από «συνθήκες έκτακτης ανάγκης»... Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει το δικό της προϋπολογισμό σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα εξακολουθεί να έχει, εξ ορισμού, τη δική της δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα αποτελείται από τους επιμέρους προϋπολογισμούς των κρατών που την συγκροτούν. Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι ότι η προσπάθεια για δημοσιονομικούς περιορισμούς στους οποίους έχουν δεσμευθεί ατομικά οι κυβερνήσεις θα μεταδώσουν μια αντιπληθωριστική μεροληψία που θα κλειδώσει την Ευρώπη στο σύνολό της σε μια ύφεση από την οποία θα είναι ανίκανη να βγει».

11) Περί wolfson prize

Σας θυμίζουμε: 

Το βραβείο οικονομικών
Wolfson είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που απονέμεται σε οικονομολόγους, μετά το βραβείο Νόμπελ. Το βραβείο επιδιώκει να εντοπίσει την καλύτερη απάντηση στην ακόλουθη ερώτηση: «Εάν κράτη μέλη εγκαταλείψουν την οικονομική και νομισματική ένωση, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της οικονομικής διαδικασίας ώστε να επιτευχθούν οι σταθερότερες βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία των σημερινών μελών;»

Ο Ρότζερ Μπουτλ ως επικεφαλής μιας ομάδας από την Capital Economics ανακοινώθηκε ως ο νικητής του βραβείου οικονομικών Γούλφσον αξίας £250.000. Η νικητήρια συμμετοχή περιγράφει την ομαλότερη διαδικασία με την οποία ένα κράτος μέλος θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Μπορείτε να προβάλετε δελτίο τύπου σε βίντεο εδώ.

Γ α να προβάλετε την περίληψη της πρότασης που υπέβαλε η Capital Economics, κάντε κλικ εδώ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΔΩ

Και εμείς ρωτάμε τον κύριο Τσίπρα:

Και καλά ο Καζάκης (και το Ε.ΠΑ.Μ.) που προτείνουν εδώ και καιρό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση είναι "γραφικός" και δραχμοκουμμούνι"...

Μελέτησαν οι οικονομολόγοι του την πρόταση που βραβεύτηκε, καλώντας ίσως και άλλους οικονομολόγους για την αξιοποίησή της ή τέλος πάντων για μια αξιολόγηση των προτάσεών της που θα βοηθούσε στο σχεδιασμό ενός
plan b;; ΟΧΙ βέβαια ...(Αν κάνουμε λάθος ας μας διαψεύσουν...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.