Τα ραδιενεργά απόβλητα στους δήμους! με πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού !

 

του Μάκη Νοδάρου

Την κατασκευή χώρων αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων σε δήμους!  της χώρα μας προωθεί η κυβέρνηση , με πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού… υπακούοντας προφανώς στις πιέσεις και στις προτροπές των δανειστών .

Όπως αποκαλύπτει το www.apokalypseis.com ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης έχει θέσει  από 28/07/2015 και ώρα 14:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Π.Δ. « Περί θεσπίσεως εθνικού νομοθετικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων«  και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του Π.Δ. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 7/8/2015 και ώρα 14:00., σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού! ΔΕΙΤΕ:  http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2596

Πυρηνικά απόβλητα και αντισταθμιστικά οφέλη …




Όπως αναφέρεται στο άρθρο 22 του ΠΔ :

«Αντισταθμιστικά οφέλη παρέχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη έχουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Ο αρμόδιος για την ΕΕΑΕ υπουργός συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης  για τη μορφή και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ υπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών.»

Η πρωτοφανής προσπάθεια να μετατραπούν με συνοπτικές διαδικασίες οι δήμοι της χώρα μας ως διαχειριστές ραδιενεργών αποβλήτων με ανταποδοτικά οφέλη, χωρίς την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή και το επιστημονικό προσωπικό , ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο της μετατροπής της χώρας μας σε μια απέραντη χωματερή ραδιενεργών ουσιών επικίνδυνων για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς θεωρείται βέβαιο ότι όλα επικίνδυνα υλικά από την Ευρώπη και όχι μόνο θα καταλήξουν στην χώρα μας .

Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού

Για το θέμα αυτό χθες η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής έστειλε επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη ζητώντας να ακυρώσει το επίμαχο άρθρο του ΠΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ : http://ippnwgr.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Μαρία Σωτηροπούλου μιλώντας στο www.apokalypseis.com ανέφερε ότι τα ραδιενεργά υλικά είναι τα πλέον τοξικά και επικίνδυνα -πρακτικά για πάντα αφού ο χρόνος ημιζωής μπορεί να ανέρχεται σε εκατομμύρια χρόνια)  και απαιτούν ειδικούς χώρους επεξεργασίας  με υψηλότατο κόστος κατασκευής. Στη Γιούτα των ΗΠΑ οι πρώτες ειδικές υπόγειες εγκαταστάσεις, ήδη έχουν κριθεί ανεπαρκείς, και συνεχώς επανελέγχονται αφού μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, ενώ στην Ευρώπη η «λύση» είναι να στέλνονται κρυφά σε τρίτες χώρες συνήθως της Αφρικής και κάποιες φορές να «ναυαγούν» στο Ιόνιο.

«Επειδή είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες πλην του Δημοκρίτου και η ποσότητα των ιατρικά ραδιενεργών αποβλήτων δεν είναι τεράστια, αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να πρότεινε κάτι τέτοιο και ποια αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να καλύψουν αυτό τον αιώνια θανάσιμο κίνδυνο για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Εύβοια και αντιδρά στην κατασκευή  ακόμη και χώρων επεξεργασίας κοινών αποβλήτων στη γειτονιά του είναι σίγουρο ότι θα αντιταχθεί σε μια τόσο παράλογη πρόταση.» – ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει  άμεσα τη συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα μπορούσε ν’ αποτελέσει Κερκόπορτα για τη δημιουργία θανάσιμα επικίνδυνων περιοχών στη χώρα μας για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων της ΕΕ, όπως ήδη έχουν δημιουργηθεί σε άλλες φτωχές χώρες των Βαλκανίων.


ΠΗΓΗ: http://apokalypseis.com/?p=6478

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.